Cortenstaal, wat is dat?

Datum

1 okt. 2020

Tijd

16:56h

Categorie

Geen onderdeel van een categorie

Cortenstaal in de tuin valt makkelijk te herkennen aan zijn roestige, oranje-bruine kleur. Het wordt vaak gebruikt voor gebouwen, bruggen en muren, maar de laatste jaren vind je ook meer en meer cortenstaal in de tuin. Cortenstaal is een metaallegering die bestaat uit ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Oxidatie zorgt ervoor dat de bovenlaag van de legering roest en verder geen zuurstof doorlaat. Zon, sneeuw en ijs krijgen geen vat op cortenstaal, waardoor het tot 10 keer langer meegaat dan staal. Het heeft bovendien geen verder onderhoud nodig. Een win-win situatie!

Cortenstaal in de tuin

Cortenstaal is een zeer veelzijdig materiaal. Hierbij vind je enkele ideeën hoe je cortenstaal in je tuin kunt integreren.

Cortenstaal_tuin

1. Cortenstaal als decoratie en vormgeving

Het roesteffect maakt cortenstaal uitermate geschikt als decoratie. De oranje-bruine kleur zorgt voor een warme en romantische toets en vormt een mooi contrast met fellere kleuren zoals grasgroen of lavendelpaars. Cortenstaal past ook perfect in rotstuinen of als afboordingen in een weelderige kruidentuin. Als je een hellende tuin hebt, kan cortenstaal de tuin bovendien in verschillende niveaus verdelen. Cortenstaal past in elke tuin. Moderne tuinen zijn gebaat met rechte vormen en heldere lijnen, terwijl sierlijke rozenbogen perfect passen bij een romantische tuin. Of wat dacht je van kleine watervalletjes? Dankzij de weersbestendigheid van cortenstaal is dit materiaal uitermate geschikt voor vijvers en watertafels. Tussen het frisse groen en kleine
standbeelden trekt cortenstaal zeker de aandacht.

2. Cortenstaal als afschutting

Cortenstaal Muurelement

Dankzij cortenstaal schuttingen scherm je jezelf makkelijk en stijlvol af voor ongewenste blikken van buitenaf. Wil je verschillende ruimtes creëren in je tuin? Ook dan biedt cortenstaal de ideale oplossing.

3. Cortenstaal voor gezelligheid

Als kachel, lantaarn of vuurkorf zorgt de natuurlijke charme van cortenstaal voor gezelligheid en comfort op je terras. Bij Geroba bieden we cortenstaal plantenbakken, afboordingen, houtopslag, schuttingen, vuurelementen en waterelementen aan, in standaardvorm of op maat. Aan jouw de keuze!

Wat zijn de voordelen van cortenstaal in de tuin?

1. Cortenstaal is duurzaam

Na oxidatie laat cortenstaal geen verdere zuurstof meer toe. De roestlaag zorgt voor een beschermingslaag die helpt om de levensduur van cortenstaal te verlengen. Je houtopslag, bloembakken of afscheidingen moeten dus minder vaak vervangen worden. Door zijn chemische samenstelling is cortenstaal bovendien zeer hittebestendig en dus ideaal voor vuurkorven. Cortenstaal is het perfecte materiaal voor in je tuin!

2. Cortenstaal heeft geen onderhoud nodig

De beschermende roestlaag zorgt ervoor dat je cortenstaal niet hoeft te schilderen of oliën. Je plaatst cortenstaal in je tuin en de natuur doet haar werk. Zodra je cortenstaal buiten
zet, komt er automatisch een roestlaag op. Eenmaal de buitenste laag volledig geoxideerd is (dit kan tot anderhalf jaar duren), kan het onderliggende staal niet meer aangetast worden door zuurstof.

3. Cortenstaal ziet er goed uit

De oranje-bruine uitstraling is niet voor niets populair bij landschapsarchitecten. Cortenstaal geeft een warme, mooie uitstraling aan je product. De kleur is bovendien uniek en hangt af van het weer, de luchtvochtigheid en het zonlicht.

4. Cortenstaal is trendy

De industriële stijl is aan een opmars bezig.  Niet alleen in restaurants, kantoren of hippe koffiezaken vind je deze trend terug, ook in huis en tuin is deze stijl momenteel helemaal “in”. Cortenstaal past perfect in dit plaatje. Het is robuust, functioneel en ziet er tegelijkertijd stoer en sober uit. Cortenstaal is een zeer aantrekkelijk, roestig materiaal, uiterst geschikt voor de tuin. Geef je tuin vandaag nog een duurzame, stoere en trendy make-over met Geroba!