Hoe werkt het roestproces van cortenstaal?

Datum

16 sep. 2022

Tijd

16:41h

Categorie

Geen onderdeel van een categorie

Cortenstaal is ondertussen al een aantal jaren een geliefd materiaal in de tuin. Vele waarderen het materiaal om de uitstraling die het geeft. Door z’n warme kleur geeft het rust, maar in bepaalde setting is het weer heel speels en opvallend. Cortenstaal is te herkennen aan het oranjebruine kleur. Dit is het ‘eindresultaat’, dus er gebeurt het een en het ander voordat het volledig geroest is.

Benieuwd hoe het proces werkt? Hieronder leg ik uit hoe cortenstaal aan zijn levendige kleur komt. 

First things first

Waaruit bestaat cortenstaal? Cortenstaal is een metaallegering die bestaat uit ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Door de dichte laag van sulfaten en fosfaten, beschermt het staal tegen corrosie.

 Roestproces

Doordat cortenstaal blank staal is in het begin, lijkt het verre van het eindresultaat. Dit kan even wennen zijn in het begin. Wanneer Cortenstaal in contact komt met nat en droog weersomstandigheden, begint het te roesten. Je ziet dat de grijze metalen kleur beetje bij beetje aan het veranderen is. De kleuren veranderen dagelijks, waardoor er een zeer mooie dans van kleuren ontstaat. Het totale roestproces duurt een jaar tot anderhalf jaar.

Sneller roesten

Ben je iemand die niet lang wil wachten tot het eindresultaat is bereikt? Geen probleem! Je kunt cortenstaal ook laten sneller roesten. Doordat je een roestversneller oftewel een oxidatiemiddel gebruikt, versnel je het proces van roesten. Bij Geroba bieden we onze Oxidizer aan per 0.5L.

Een andere optie om je cortenstaal te behandelen is door dit te vernissen. Vernis is een middel dat eruit ziet als olie. Deze zorgt ervoor dat het roestproces stopt. Je kunt corten vernissen, wanneer je het item binnen wenst te plaatsen. Vernis geeft cortenstaal ook een donkere kleur, dus als je van een sterke en krachtige kleur houdt, dan is dit een mooie optie.

En, genieten maar

Het voordeel aan cortenstaal is dat je niet naar moet omkijken. Je zet het in je tuin, laat de natuur zijn werk doen, en jij geniet jarenlang ervan. Doordat cortenstaal milieuvriendelijk en duurzaam is kun je met een gerust hart in de tuin integreren.