Waarom Cortenstaal Moestuinbakken vele voordelen hebben

Datum

18 sep. 2019

Tijd

12:41h

Categorie

Geen onderdeel van een categorie

Cortenstaal bakken kunnen niet enkel gebruikt worden voor het plaatsen van planten. Ze zijn ook uitermate geschikt voor het kweken van groenten en kruiden.

Waarom?

1. Cortenstaal is een betere investering dan hout

Vele moestuinen worden gemaakt met behandeld hout. Het hout is chemisch behandeld en daarom vaak niet verstandig dit te gebruiken om voedsel in te verbouwen. Idem voor oude spoorwegsbielzen die gedrenkt worden in creosoot. Vele – vooral oude – spoorwegbielzen hebben hoge waardes benzopruyeen in creosoot waardoor ze erg onveilig zijn.

Uiteraard kan je kiezen voor erg dure houtsoorten zoals ceder, maar in vergelijking daarmee is Cortenstaal plantenbak of moestuinbak een veel minder dure optie. Houdt er ook rekening mee dat een houten moestuin na enkele jaren altijd moet vervangen worden en dit bij Cortenstaal niet het geval is.

Daarentegen hoef je Cortenstaal nooit te verven of te onderhouden. De patiné wordt na enkele maanden op natuurlijke wijze gevormd en zo wordt de moestuinbak helemaal bestand tegen verdere corrosie. Geen zorgen meer over regen, sneeuw, vochtigheid enz. Het is volledig bestand tegen vorst en extreme weersomstandigheden.

2. Slakken en Cortenstaal

Cortenstaal vormt een moeilijk obstakel voor slakken en is daarom geschikt als barrière tegen je mooie frisse salade. Cortenstaal bevat minder dan 1% koper. Deze kleine hoeveelheid is echter voldoende om ervoor te zorgen dat het slakkenslijm het koper doet oxideren en voorkomt dat de slak verder kan kruipen.

Welke kruidenbakken zijn te verkrijgen?

Er zijn verschillende vormen en maten mogelijk om groenten en kruiden in een cortenstaal plantenbak te kweken. Als je een hoge bak wenst raden wel aan om de breedte te beperken tot 1200mm zodat je nog eenvoudig aan alle planten kan.

Voor lage bakken speelt dit geen grote rol.

Naast de traditionele bakken (Artesa, Quadra, Ronda) kan je ook opteren voor de BELAR. Dit is een kruidenbak welke is verdeeld in 9 afzonderlijke vakken. Mooi om je munt, basilicum, bieslook of andere kruiden in aparte vakken te verzorgen.