Producten

Wat is Cortenstaal

Cortenstaal - een bijzonder staal

Cortenstaal is gelegeerd staal dat corrosiebestendige eigenschappen krijgt door de toevoeging van koper, chroom en nikkel. Deze legering, een dichte barrièrelaag van hechtende sulfaten en fosfaten, beschermt het staal zo geen verdere corrosie ontstaat. Blootgesteld aan het weer, begint dit materiaal een eigen leven te ontvouwen. De kleuren veranderen en creëren nieuwe beelden.

Het staal krijgt een roestvormige oxidatielaag. Ze vormt een bescherming tegen verder doorroesten. De finale kleur is afhankelijk van de temperatuur, vochtigheid en de precieze stand van het product (verticaal of horizontaal). De vorming van de finale barrièrelaag duurt – afhankelijk van het klimaat – ongeveer 1 jaar.

Cortenstaal is zeer sterk en leent zich daarom uitstekend voor tuin, landschap en interieur. Het is ook gekend onder de naam Cor-Ten of Corten.

Interesse in Cortenstaal?

Download ons volledige aanbod:

Download Brochure - in CTA
Ik ben...

Producten in Cortenstaal

Bij GEROBA kan u terecht voor standaardproducten én maatwerk uit Cortenstaal. Dit aan een correcte prijs. De producten worden gemaakt voor gebruik in de tuin of de openbare ruimte.

De Cortenstaal producten kunnen in verschillende plaatdiktes gemaakt worden. Voor de standaardproducten wordt meestal platen van 2 of 3mm dik Cortenstaal gebruikt. De producten kunnen afgehaald worden in ons magazijn in Wommelgem of door ons ter plaatse geleverd worden.

Wenst u inspiratie op te doen over projecten met Cortenstaal? Kijk dan even op deze pagina.

Voordelen van Cortenstaal

  • Eindeloze mogelijkheden
  • Ecologisch, want volledig recycleerbaar
  • Duurzaamheid. Gaat 10 keer langer mee dan gewoon staal.
  • Geen extra behandeling nodig. Niet schilderen
  • Geen extra onderhoud
  • Combinatie van sterkte en duurzaamheid
  • Zowel geschikt voor moderne als klassieke tuinen
  • Uitstekende verhouding prijs en kwaliteit
  • Kan zowel binnen als buiten (tuin/landschap) gebruikt worden
  • Als leverancier van kwalitatieve producten voor tuin en landschap gebruikt Geroba enkel Cortenstaal uit kwaliteitsklasse A

FAQ Cortenstaal

Weervast staal en Cortenstaal: hetzelfde of niet?

Ja, Cortenstaal en weervast staal zijn eigenlijk synoniemen. In de jaren 60 is het gebruik ervan van Amerika naar Europa overgewaaid. Toen was het enkel verkrijgbaar onder de naam COR-TEN. Nu is het onder verschillende namen verkrijgbaar.

COR= Corrosion resistance (Corrossiebestendigheid)

TEN= Tensile strength (Trekvastheid)

Samengevat= een materiaal met goede weerstand tegen (atmosferische) corrosie met een hoge sterkte.

Hydrokorrels en Cortenstaal: geen goed idee!

Wanneer u een bloembak in Cortenstaal plaatst, moet u absoluut vermijden dat deze altijd nat staan aangezien dit kan leiden tot schilfervorming. Gebruik daarom geen substraten die water vasthouden zoals kleikorrels of hydrokorrels (lava). Cortenstaal krijgt zijn beschermde patinelaag door het afwissselen van droog en nat. Door het gebruik van deze watervasthoudende materialen blijft de plantenbak continue nat en zal het roestproces niet stoppen.

Roestvlekken op het terras?

Bij aanvang van het roestproces kan het cortenstaal roest afgeven op uw terras. Wij raden dan ook aan de producten in de beginfase niet op een lichtgekleurd terras te plaatsen. Als het oxidatieproces zich voltrokken heeft (maximaal 1,5 jaar) kan u het product eender waar plaatsen.

Hebt u toch roestafzetting kan dit min of meer met succes worden verwijderd door middel van een geschikte roestoplosser. Het succes hangt vooral af van het gebruikte middel en de frequentie en kwaliteit van het schoonmaken.

Hoe lang duurt het roestproces?

Bij levering hebben onze producten vaak nog niet de mooie typische oranje-bruine kleur. De vorming van de roestlaag begint na 2 tot 3 weken en wordt pas na ca. 1,5 jaar voltooid. De verandering tussen nat en droog weer is belangrijk bij de vorming van de beschermlaag. De precieze duurtijd is zeer afhankelijk van het weer en de plaats waar u het product plaatst.

Is er onderhoud aan de producten uit Cortenstaal?

Cortenstaal is enorm duurzaam. Het roestproces zorgt ervoor dat er een beschermlaag komt op het cortenstaal. Uw product hoeft dus geen verder onderhoud. Oliën of verven is niet nodig.

Cortenstaal vereist geen specifiek onderhoud omdat het in staat is de geoxideerde laag te herstellen in het geval van bijvoorbeeld krassen. Desalniettemin is het tijdens deze fase mogelijk dat het CORTEN®-staal ijzeroxide afgeeft en rode druppels veroorzaakt. Het wordt aanbevolen om de elementen niet op een transparante of poreuze ondergrond te plaatsen.

Kan ik het roestproces versnellen?

Wenst u niet te wachten alvorens het product zijn roestkleur heeft? Dat kan! Meng een eetlepel zout onder minstens 1,5 liter water en vernevel het met een plantenspuit. Ook natuurazijn met water mengen helpt het roestproces te versnellen. Voorzichtigheid is wel aangewezen! Zeker geen grote hoeveelheden en niet herhalen anders kan er afschilfering optreden.

Wilt u zeker zijn van een goed resultaat. Koop dan onze Geroba roestversneller aan! Dit product is speciaal gemaakt voor het gecontroleerd en correct laten versnellen van Cortenstaal.

Kan ik de roestkleur coaten?

Doorheen het roestproces verandert de oranje-bruine kleur van het roestproces. Bij aanvang is de kleur eerder licht en deze verdonkert na verloop van tijd. Het is echter mogelijk het cortenstaal te coaten zodat de kleur behouden blijft. Contacteer ons als u hierover meer informatie wenst.

Zout en Cortenstaal: een goede combinatie?

Een kleine hoeveelheid keukenzout oplossen in water en vernevelen op uw product om het roestproces te versnellen kan, al geniet het gebruik van de Cortenstaal Oxidizer Roestversneller de voorkeur. Continue blootstelling aan grote hoeveelheden zout is daarentegen niet aangeraden. Zo wordt het gebruik van Cortenstaal in een omgeving van 1,5km van de kust afgeraden. Let ook op met blootstelling aan producten die grote hoeveelheden chloride bevatten. Doe daarom geen chloor in een Cortenstaal waterelement. De beschermende patinelaag zal aangetast worden en kan afschilferen.

Is Cortenstaal een duurzaam product?

Cortenstaal wordt als materiaal ook gebruikt in de bruggenbouw of scheepsbouw en heeft een zéér lange levendsduur. Bovendien is cortenstaal een zuivere staalsoort zonder extra beschermingslagen. Dit maakt dat het eenvoudig opnieuw kan gerecycleerd worden.

Kan Cortenstaal doorroesten?

Ja, dit is mogelijk als het Cortenstaal voortdurend nat blijft. Dit is de reden waarom wij onze vijvers, watertafels en andere waterelementen aan de binnenkant van een coating voorzien zo deze niet zullen doorroesten. Verder is het ook belangrijk dat er geen water in de plantenbakken blijft staan. Daarom voorzien wij standaard afwateringsgaten. Er mogen ook geen hydrokorrels gebruikt worden omdat deze er voor zorgen dat de bakken vochtig blijven wat absoluut vermeden moet worden.

Is Cortenstaal gevaarlijk of giftig

Neen, cortenstaal wordt niet nabehandeld of geschilderd.  Er komen dus geen giftige stoffen vrij.

Kan Cortenstaal gebruikt worden in extreme weersomstandigheden?

Ja, cortenstaal is ontworpen om bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden. Het kan goed omgaan met blootstelling aan regen, sneeuw, wind en zonlicht zonder zijn structurele integriteit te verliezen. Het is ook bestand tegen thermische spanningen, waardoor het geschikt is voor verschillende klimaten.

Kan Cortenstaal worden gerecycled?

Ja, cortenstaal kan worden gerecycled. Het is een volledig recyclebaar materiaal en behoudt zijn kwaliteit en eigenschappen bij hergebruik. Dit maakt het een milieuvriendelijke keuze voor projecten die duurzaamheid en recycling bevorderen.

Cortenstaal en het milieu

Is Cortenstaal gevaarlijk voor het milieu? Neen, cortenstaal bevat minder dan 1% Koper en Chroom. Dit zorgt voor de lange levensduur ven bescherming van het metaal . Het is vergeljkbaar met RVS. Cortenstaal is daarom veel ecologischer dan gewoon staal.

Gewoon staal wordt ook gebruikt voor decoratieartikelen in de tuin en kan na enkele maanden al doorroesten! Het nikkel en koper uit het gewoon staal kan worden opgenomen door dieren en dus schadelijke gevolgen hebben.

Cortenstaal heeft in tegenstelling tot andere staalsoorten geen nabehandeling nodig. Het moet niet geverfd worden als bescherming tegen corrossie. Er komen bij de toepassing dus geen giftige stoffen vrij en bij onderhoud of recyclage zullen er geen verfafvalproducten zijn.

Samenstelling van Cortenstaal

Cortenstaal of weervast is een staal gemaakt van verschillende legeringen zoals koper (Cu), chroom (Cr), nikkelmolybdeen (Ni Mo) en fosfor (P). Deze combinatie maakt het mogelijk de weerstand tegen corrosie te verhogen door een zelfbeschermende laag, de patine te vormen.

De koperverrijking in Corten maakt de vorming van een oxidatielaag op het oppervlak mogelijk. Fosfor verbetert de werking van koper en veroorzaakt regelmatige oxidatie. Bovendien zorgt het fosfor voor de genezing” van de oxidelaag wanneer er krassen ontstaan.

De vorming van de beschermende laag hangt nauw samen met de condities van de condensatie, verdamping en stagnatie van water. Een vochtige atmosfeer, de nabijheid van de zee, kan de vorming van een effectieve beschermende patina voorkomen. Deze factoren die de snelheid van de oxidatievorm beïnvloeden, beïnvloeden ook de kleur en het uiterlijk van Cortenstaal

De kleur van corten-staal is meestal oranje-bruin De kleur en het uiterlijk van de patina kunnen echter variëren, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en de verontreinigende stoffen in de lucht. De tint is nooit homogeen.

Hieronder ziet u een mooie illustratie van een cortenstaal schutting na plaatsing en enkele maanden nadien

cortenstaal-voor-na
Gerofence Cortenstaal Schutting